Les: Venteliste for å komme inn på tunet i Løten

Lillehov venteliste 1 - Kopi

Trenger trim og trivsel: Alzheimerrammede Solveig og ektemannen Tor Eliassen er enige om at de begge trenger dagaktivitetstilbudet for Solveig på gården Lillhov i Løten. Tilbyder Ingunn Sigstad Moen, til høyre, brenner for aktivitetstilbud for personer med demens. På gården blir det også nå laget en egen trimrunde rundt et jorde.

Personer med demens ønsker seg inn på tunet i Løten, dagaktivitetstilbudet på gården Lillehov har nå venteliste.

– Kanskje jeg snart må ta i bruk natta også, smiler tilbyder Ingunn Sigstad Moen.


Gjennom ti år har Ingunn Sigstad Moen drevet Løten kommunes dagaktivitetstilbud for hjemmeboende personer med demens. Nå har hun mer enn nok å gjøre med grønn omsorg på gården.

– Interessen har økt, og det er svært gledelig. Dessverre har jeg ikke flere timer å ta av, og det beklager jeg sterkt, men folk må ta kontakt likevel, for ting skjer jo, sier Moen.

For samtidig som hun i mange år har drevet tilbudet for de eldre hjemmeboende med demens i kommunen, er hun nå inne i en prosjektperiode med aktivitetstilbud for de under 65 år, som er rammet av demens.

– For denne gruppa derimot, har vi noen få ledige plasser igjen, men det ser ut til å fylles opp også der, sier Moen.

035 - Kopi

Alzheimerrammede Solveig Eliassen trives med dagaktivitet hos Lillehov i Løten. Foto: Lillehov

Støttet av Extra-stiftelsen

Moen har i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen søkt og fått midler fra Extra-stiftelsen til å prøve ut en interkommunal modell med dagtilbud for yngre personer med demens. Prosjektperioden går over to år, og er et samarbeid mellom Løten, Stange og Hamar kommuner. Både kommunenes demenskoordinatorer og daglig leder for Nasjonalforeningens fylkeskontor i Hedmark, Terje Hagen har stor tro på at prosjektet skal gi gode resultater.

– Det er bare en ting vi med sikkerhet vet hjelper for personer med demens, og det er aktivitet, og spesielt fysisk aktivitet, sier Hagen.

– De som rammes av demens blir passive av sykdommen, det er derfor svært viktig at vi tar ansvar og stimulerer til aktivitet, sier Guro Brenden, demenskontakt og geriatrisk sykepleier i Løten kommune.

Koordinator i Stange mener også at det er viktig at aktiviteten skjer utenfor institusjon.

– Jeg tror det er viktig både for den som er rammet, men kanskje ikke minst for de pårørende av de som rammes i tidlig alder, sier Silje Gillund.

Brenden forteller om deltakere som sårt savner tilbudet i ferier, da det naturlig nok har vært stengt.

– Ja, i forbindelse med ferier får vi virkelig sett hva tilbudet betyr for deltakere, spesielt for de som bor alene, sier demenskontakt i Løten.

– Viktig for alle

Solveig Eliassen har diagnosen Alzheimer og er en av de heldige som har dagaktivtet inne på tunet på Lillehov to ganger i uke.

– Her trives jeg godt, vi ler mye, ja her er det godt å være, sier Solveig.

Ektemannen Tor supplerer.

– Det er godt for oss begge to, da får jeg mine friminutt og kan komme meg på korøvelse blant annet, sier Tor.

– Ja, vi er enig om at det er bra for begge, smiler Solveig.

For Tor legger ikke skjul på at Solveig er svært avhengig av han, og at det kan ta på kreftene og være omsorgsperson 24 timer i døgnet, sju dager i uka. Men med tilbudet på Lillehov har han fått den pausa han trenger. Og for paret er det fysisk aktivitet som er det viktigste.

– Vi går alltid en time hver dag, i tillegg er det veldig bra at Solveig får trimmet seg på Lillehov, og så får hun godt sosialt fellesskap, sier Tor.

Men han forteller at det tok litt tid for Solveig å venne seg til og bli trygg på å være sammen med andre på gården.

– Men i dag er det bare helt flott, sier Tor.

Lillehov venteliste 2 - Kopi

Felles mål: Rundt bordet i stua på Lillehov er det bred enighet om at grønn omsorg gjør godt. Fra venstre Inger Veflingstad, leder av demensforeningen Hamar omegn, tidligere ansatt i Løten kommune med ansvar for dagaktiviteten på Lillehov, Tor og Solveig Eliassen, pårørende og deltaker, Ingunn Sigstad Moen, tilbyder, Guro Brenden, demenskontakt i Løten, Silje Gillund, demenskoordinator i Stange og Terje Hagen, daglig leder Nasjonalforeningen for folkehelsen i Hedmark. I styringsgruppa for prosjektet finansiert av Extra-stiftelsen sitter også demenskoordinator i Hamar kommune, samt representant fra Hukommelsesklinikken på Sanderud.

Aktivitetsvenn

I tillegg til tilbudet på Lillehov er også Nasjonalforeningen for folkehelsen i gang med en ordning med aktivtitetsvenner for personer med demens, etter TV-aksjonen i fjor.

Hagen sier at de nå ønsker seg frivillige til å melde seg som aktivitetsvenner, og at disse vil bli skolert.

– Vi har stor tro på at de ulike tilbudene blir supplerende gode tilbud. Vi ønsker oss nå personer som vil være med å bidra til aktivitet, sier Hagen.

– Vi ønsker å benytte både det ene og det andre tilbudet, bekrefter Tor og Solveig.

En samlet gruppe med både deltaker, pårørende, kommuner og interesseorganisasjoner håper at dagaktivtetstilbudet for yngre personer med demens blir en varig løsning på Lillehov, også etter at prosjektperioden er ute.

– Målet er å få til et interkommunalt samarbeid. Hukommelsesklinikken på Sanderud har signalisert at de har ønsket seg dette lenge, avslutter Ingunn Sigstad Moen.

Tekst/foto: Anette Strand Sletmoen, prosjektleder nettverket Inn på tunet Hedmark

Fakta Lillehov:

* Inn på tunet-godkjent gård i Løten, som driver dagaktivtet for personer med demens
* Drives av Ingunn Sigstad Moen, sykepleier
* Dagaktivitetstilbud for eldre hjemmeboende med demens i Løten: Har seks plasser to dager i uke, for eldre, hjemmeboende personer med demens. Her er det venteliste.
* Dagaktivitetstilbud for yngre hjemmeboende med demens, under 65 år: Løten kommune har seks plasser en dag i uka, Stange og Hamar kommuner har tre plasser hver, to dager i uka. Noe ledig kapasitet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s