Les: – Møkkete og morsomt!

skolehage 4 - Kopi

Falt i smak: Det var stor enighet om at selvprodusert suppe er tingen. Martin Stangmured til venstre, Odin Myren Bakken til høyre.

– Suppa var god, samstemmer 6. trinn ved Østvang skole i Løten. Endelig kan de smake på selvprodusert grønnsakssuppe, det takket være skolehageprosjektet som skolen har i samarbeid med Mattisrud, en Inn på tunet gård i Hedmark. 

skolehage 1 - Kopi

Høste: 6. trinn ved Østvang skole i Løten i gang med å høste gulrøtter, som de selv har sådd og drevet fram. Fra venstre, Hedda Sophie Flagstad, Ida K. Stensåsen, Mathilde Furuli, Miriam Groseth Røe og Mattias Limoset Sveen.

– Dette har vært møkkete, svarer en av elevene på spørsmålet om hva de syns om skolehageprosjektet. – Morsomt, lyder det i en annen del av tunet. Etter skolehagedagen på Mattisrud med innhøsting, så oppsummer elevene med en god kombinasjon av møkkete, morsomt og en suppekjele som ble tømt på en, to, tre.

Se flere bilder på facebooksiden vår her.

Fra frø til suppe

I mai satte de i gang med å snektre binger og sørge for jord og gjødsel og forkultur for vekster som trenger det. Og gjennom flere arbeidsbesøk på Mattisrud har de lært om mat fra jord til bord. Gulrøttene har storkost seg, løken derimot ble ikke like vellykket.

– Den fikk for lite lys, er vi enige om, sier Ingrid Lekve, skolehagesjef på Mattisrud.

Hun forteller at det er lagt vekt på å lære om hva som skal til for at grønnsakene skal trives.

– Vi har lært om lys, varme, vann og næring. Hvor kommer lys og varme fra, hva skjer i fotosyntesen. Hvordan holder vi skadedyr borte, smart planting med tagetes blant gulrøttene, bruk av fiberduk, og vi har verken brukt sprøytemidler eller kunstgjødsel, påpeker Lekve.

skolehage 1a - Kopi

Vask: Martin Stangmured sørger for gulrotskrubb.

– Jeg har hatt gulrot i kjøkkenhagen hjemme, forteller Mathilde Furuli, mens hun skjærer gulrøtter sammen med en gjeng i klassa.

For nå har hun og flere sørget for å høste, samt skrubbe, og nå skjæres det for å få gulrøtter i suppe.

– Jeg skal ha kjøkkenhage hjemme neste år, sier Miriam Groseth Røe.

Tjene penger

Også noen poteter blir med kraft dratt opp fra jorda, en purreløk, litt krydderurter fra hagen av ulike slag havner i en kjele, mens en annen kjele sørger for forvelling av gulrøtter. For ikke alle grønnsakene skal konsumeres med en gang, det skal nemlig tjenes penger på jobben som er gjort på Mattisrud. Noen elever sørger for å veie opp 250 gram med gulrøtter i hver pose, som skal fryses ned for bruk litt senere.

– Nærmere fire kilo, oppsummerer elevene som er vektansvarlige.

– Vi skal ha basar i september og selge grønnsakssuppe for å tjene penger til leirskole til neste år, forteller elevene.

Og dermed får elevene smake på både mat, matproduksjon, matlaging, men ikke minst også entreprenørskap og salg.

– Vi har lært veldig mye her, smiler Miriam.

Tekst/foto: Anette Strand Sletmoen, prosjektleder nettverket Inn på tunet Hedmark

Se flere bilder på facebooksiden vår her.

skolehage 2 - Kopi

Sosialt: Det er både lærerikt og sosialt å lage mat. Fra venstre Martin Stangmured, Miriam Groseth Røe, Thomas Grønstad, Mathilde Furuli og Jørgen Fossum.

skolehage 3 - Kopi

I kjelen: Skolehagesjef på Mattisrud, Ingrid Lekve, i midten, lærer bort forvelling og suppetriks både til elever og skoleansatte. Fra venstre, assistent Jan Henrik Lien, Aurora Ous, Odin Myren Bakken, Ingrid Lekve, Sarah Øvergård og Mathilde Furuli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s