Les: – Vi savner å ha mor inne på tunet

Ruth5 - Kopi

86 åringen Ruth Margrethe Aaslie har stor glede av å se film fra tiden hun var inne på tunet hos Randi Mælum, til høyre. Ruths datter Inger Marie Skytteren til venstre i bildet.

Inger Marie Skytteren og hennes søster har et stort ønske om at deres mor kan komme inn på tunet igjen, selv om hun nå bor på Åsnes sykehjem. Randi Mælum ønsker alle mennesker med demens velkommen inn på tunet sitt.

86 åringen Ruth Margrethe Aaslie koser seg tydelig med film som ble tatt opp under hennes periode inne på tunet hos Randi Mælum, før hun måtte flytte på institusjon. Til stadighet sitter moren og døtrene og hygger seg med filmene fra to år inne på tunet på Austvang i Åsnes.

Ruth4 - Kopi

Gode minner: Ruth og datter Inger Marie Skytteren til høyre, sammen med Inn på tunet tilbyder Randi Mælum, koser seg med film fra da Ruth var på dagaktivitetstilbud på Austvang gård. Filmene blir flittig sett på, forteller døtrene til Ruth.

Til tross for at den godt voksne dama har diagnosen demens, er det ingen tvil om at det er mye hun husker, både i fingrene og i hodet. For selv om ikke Ruth kjente Inn på tunet-vertinne Randi tidligere, er det ingen tvil om at Ruth har fått et spesielt forhold til Randi under sine to år med dagaktiviteter på gården Austvang. Inger Marie Skytteren og søsteren Randi Lindal mener at Inn på tunet-tilbudet en gang i uka gjennom en toårsperiode fra 2010, bidro til at deres mor kunne bo hjemme lenger.

– For oss var det godt å se at hun stortrivdes med aktiviteter hos Randi, dessuten visste vi at hun var trygg der. Vi er så glad for at mamma fikk dette tilbudet, og nå vil vi undersøke om det er mulig å få mor litt inn på tunet igjen, sier Inger Marie.

– Mamma har godt av det

Da moren måtte flytte fra hjemstedet og inn på institusjon, valgte de å avslutte dagaktivitetstilbudet på grunn av store endringer i morens liv. Men nå mener døtrene at moren kan ha glede av det igjen.

– Selv om hun nå bor på institusjon er hun fortsatt så funksjonsfrisk at vi tror at det vil kunne fungere godt, sier Inger Marie.

Ruth3 - Kopi

Lagde filmer: Døtrene til Ruth ba om at Randi skulle filme fra Inn på tunet-aktivitetene med moren.

Døtrene til Ruth har god kjennskap til eldreomsorg, da Inger Marie er hjelpepleier og Randi er sykepleier. De valgte selv å sørge for at moren fikk et aktivitetstilbud, og moren betalte alt av egen lomme.

– Gjennom yrkene våre ser vi hvordan eldreomsorgen fungerer, og vi ønsker å gi mor en verdig alderdom. Derfor sørget vi selv for å gi henne et aktivitetstilbud. Det har betydd mye for mor, det ser vi helt klart, sier Inger Marie.

Både Inger Marie og Randi er glad for at kommunen nå sammen med Randi Mælum gir et tilbud til hjemmeboende personer med demens.

– Selv om ikke kommunen bekoster alt, så vil vi oppfordre de pårørende til å motivere sine med demens til å bli med på et slikt tilbud. Det gir mestring og livsglede, samstemmer døtrene.

Ruth2 - Kopi

Aktiviteter: Inn på tunet-tilbyder Randi Mælum viser fram og snakker med Ruth Margrethe Aaslie om sitteunderlaget de tovet sammen.

Nå er de spente på om de får moren inn på Austvang-tunet igjen.

– Det håper vi, jeg er sikker på at hun vil ha stor glede av det, sier Inger Marie.

Klar til å ta imot brukere i bryggerhuset

Randi Mælum er svært fornøyd med at hun nå sammen med Åsnes kommune vil tilby dagaktiviteter for personer med demens i Åsnes. Hun hadde for noen år siden en prøveperiode med dagaktivitetstilbud, men på grunn av dårlig kommuneøkonomi valgte kommunen den gangen å gå bort ifra å satse på Inn på tunet-tilbudet på Austvang. Men det var nettopp denne prøveperioden som gjorde at datter av Ruth, Randi Lindal ble kjent med og sørget for at sin egen mor fikk ta del i Inn på tunet-tilbudet uansett kommunens valg. Men nå har Åsnes kommune valgt å tenke nytt og samarbeider med Austvang om å gi dagaktivitetstilbud til personer med demens.

– Det er jeg utrolig glad for, og dette blir veldig spennende, sier Randi Mælum, Inn på tunet-tilbyder.

– Fokus på det friske

Randi har pedagogisk utdannelse og sier at hun har god nytte av det sammen med personer som har demens.

Ruth1 - Kopi

Blomst for Inn på tunet-tilbud: 86-årige Ruth Margrethe Aaslie er takknemlig for tida inne på tunet hos Randi Mælum, og sist de møttes fikk Randi blomster av Ruth.

I filmene, hvor Ruth gjenopplever tida fra Austvang, både bakes det, synges, danses, vises utflukter, letes det etter planter, sås frø, mates høner og mye mye mer. Randi brenner for å gi andre personer opplevelser og livsglede.

– Jeg er så glad for at jeg fikk lov til å bli kjent med Ruth, hun har lært meg nye ting, og det har gitt meg så mye, sier Randi.

Nå håper hun at pårørende i Åsnes motiverer sine til å bli med på aktiviteter på gården, selv om det innebærer en egenandel på rundt tre- til firehundre kroner per gang.

– Helst skulle jeg gjerne ha sett at kommunen ville bidra med mer, men jeg er uansett glad for at vi nå har funnet fram til en løsning for og i det hele tatt å kunne gi et dagaktivitetstilbud i kommunen, sier Randi Mælum.

Penger å spare

I tillegg til at et dagaktivitetstilbud gir livsglede, forteller virksomhetsleder i Åsnes kommune, Marjolein Verplak at det kan være store pengesummer å spare for kommunen på et aktivitetstilbud inne på tunet.

– Et tilbud for seks plasser to dager i uke på Austvang vil i denne omgangen koste kommunen 140 000 kroner i året. En sykehjemsplass koster mellom 8- og 900 000 per person i året, så det er helt klart penger å spare dersom vi utsetter institusjonsopphold, sier Verplak.

Og virksomhetslederen sier at målet er å gjøre tilbudet langsiktig, men ikke minst også sørge for at egenandelen blir så lav som mulig.

– Jeg syns vi har kommet til en flott løsning, selv om den kanskje nå er midlertidig. På sikt vil vi jobbe for at kommunen skal prioritere et slikt tilbud, samt at vi selvfølgelig også ønsker å redusere egenandelen. Jeg håper nå at pårørende er villige og ser nytte av et slikt tilbud, uansett egenandelen i dag, sier Verplak.

Tekst/foto: Anette Strand Sletmoen, prosjektleder nettverket Inn på tunet Hedmark

Reklamer